veit > gezondheid.* > gezondheid.voeding

 #1  
09.12.2003, 14:26
Appeltje
Heeft iemand ervaring hiermee?
En dan met name met een broodbakmachine.
Verkopers hebben allemaal wel een eigen verhaal. De ene weet weer iets
anders te vertellen dan de andere, en uiteraard hebben ze allemaal een
vrouw die het ook gebruikt.
Iemand zei me dat de panasonic de enige geschikte is voor gluten en
gistvrij brood en dat de inventum daar neit geschikt voor is want zijn
vrouw had bij een andere bakmachine steeds ingezakte broden.
Weer een ander zegt dat een inventum heel bruikbaar is, want zijn vrouw
gebruikt het al jaren.
Maar evenveel weten er niets van als je vraagt naar bakken zonder gluten.

Zijn hier ook nog tips want ik heb geen idee welke ik zal kiezen, en ik
moet opschieten want het is mijn verjaardagscadeautje.

Appeltje
 #2  
10.12.2003, 23:09
merlijn spinnewijn
Glutenvrij en gistvrij broodbakken in de broodbakmachine kan volgens mij
niet. Weggegooid geld als je hem daarvoor koopt.

"Appeltje" <appeltje> schreef in bericht
news:nt71
 #3  
11.12.2003, 11:39
Remko en Maartje
"merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
news:2309
> Glutenvrij en gistvrij broodbakken in de broodbakmachine kan volgens mij
> niet. Weggegooid geld als je hem daarvoor koopt.
>> "Appeltje" <appeltje> schreef in bericht

> news:nt71

je hebt toch ook gistvervangers en glutenvrij meel voor de broodbakmachine?
mensen die ik ken bakken altijd zelf hun brood, kindjes hebben PKU.
maartje
 #4  
11.12.2003, 13:43
Joyce Maier
"merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
news:2309
> Glutenvrij en gistvrij broodbakken in de broodbakmachine kan volgens mij
> niet. Weggegooid geld als je hem daarvoor koopt.


Gistvrij wel. Een vriend van me gebruikt hem voor het bakken van
zuurdesembrood. Smaakt heerlijk.
 #5  
12.12.2003, 22:37
merlijn spinnewijn
"Joyce Maier" <jev> schreef in bericht
news:af7e
> "merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
> news:2309
> > Glutenvrij en gistvrij broodbakken in de broodbakmachine kan volgens

> mij
> > niet. Weggegooid geld als je hem daarvoor koopt.

> Gistvrij wel. Een vriend van me gebruikt hem voor het bakken van
> zuurdesembrood. Smaakt heerlijk.


Hoe gaat dat dan precies? Zuurdesem brood heeft toch wel een veel langere
baktijd nodig dan gebruikelijk is voor de voorgeprogrammeerde bakmachine?
Daarom is dit zuurdesembrood ook rijker aan door het lichaam op te nemen
zink omdat dit een langere baktijd verlangt ?
 #6  
13.12.2003, 01:48
Arthead
Appeltje wrote:

[..]
> Zijn hier ook nog tips want ik heb geen idee welke ik zal kiezen, en ik
> moet opschieten want het is mijn verjaardagscadeautje.
> Appeltje Dit kwam ik tegen bij:


[..]

Enkele tips voor de aanschaf en gebruik van een broodbakmachine

Het emmertje moet afgeronde hoeken hebben, zodat er geen deeg in de
hoeken blijft zitten.

Het schoepje moet voldoende reikwijdte hebben (zover mogelijk aan de
kant van het emmertje komen), van het midden uit iets schuin aflopend
naar de buitenkant, zodat het deeg omlaag getrokken wordt.

De machine moet het deeg voldoende mixen, bovenin moeten spiralen
zichtbaar zijn.

Doe eerst het water, de olie of de boter en het zout in het emmertje.
Doe vervolgens het meel erbij en op het meel de droge gist.

In een broodbakmachine gebruikt u minder gist, circa 5 gram droge gist
voor een brood van 500 gram meel. De machine mengt alle ingrediënten,
laat het deeg rijzen en bakt vervolgens het brood. Gebruik zo mogelijk
een kort programma waarbij het brood één keer rijst.

Gebruik nooit meer dan 500 gram meel.

Glutenvrij deeg kunt u beter niet voorprogrammeren, het wordt een te
stijve massa, die door de machine niet goed gekneed kan worden.

Behalve in deze 'Huisbakker' kan glutenvrij brood ook gebakken worden in
een zogenaamde wonderpan, de 'Miracle' van het merk BK. Voor meer
informatie over de wonderpan van BK kunt u bellen met 033 - 480 27 19.
 #7  
13.12.2003, 10:28
Joyce Maier
"merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
news:1303

(knip)

> > Gistvrij wel. Een vriend van me gebruikt hem voor het bakken van
> > zuurdesembrood. Smaakt heerlijk.

> Hoe gaat dat dan precies? Zuurdesem brood heeft toch wel een veel langere
> baktijd nodig dan gebruikelijk is voor de voorgeprogrammeerde bakmachine?
> Daarom is dit zuurdesembrood ook rijker aan door het lichaam op te nemen
> zink omdat dit een langere baktijd verlangt ?


Toevallig ga ik straks bij hem op bezoek, dus ik zal het hem eens vragen.
Hij heeft me een keertje een stukje van dat brood laten proeven en ik vond
het echt heel lekker. Hij zei toen dat het zuurdesembrood was. Vandaar mijn
reactie. Maar je hoort nog van me.
 #8  
13.12.2003, 10:47
Appeltje
"Arthead"
> Appeltje wrote:
> > Heeft iemand ervaring hiermee?
> > En dan met name met een broodbakmachine.

> Dit kwam ik tegen bij:
> [..]
>> Enkele tips voor de aanschaf en gebruik van een broodbakmachine

Bedankt voor jouw tip.
Ben ook lid geworden van die vereniging.

Appeltje
 #9  
13.12.2003, 11:16
D+K
"Appeltje" <appeltje> schreef in bericht
news:h0r1
> "Arthead"
> Bedankt voor jouw tip.
> Ben ook lid geworden van die vereniging.
> Appeltje

Persoonlijk zie ik niet in waarom men dergelijke broodbakmachines koopt. Men
kan er meestal maar één brood tegelijk in bakken en de meeste mensen hebben
bij hun fornuis toch al een oven. Waarom het brood niet gewoon bakken in de
oven? Uiteindelijk is er toch niet veel werk mee gemoeid!?
 #10  
13.12.2003, 12:30
Appeltje
"D+K"
> Persoonlijk zie ik niet in waarom men dergelijke broodbakmachines koopt. Men
> kan er meestal maar één brood tegelijk in bakken en de meeste mensen hebben
> bij hun fornuis toch al een oven. Waarom het brood niet gewoon bakken in de
> oven? Uiteindelijk is er toch niet veel werk mee gemoeid!?

Het ligt aan het werk wat je vooraf moet doen, eigenlijk is het bakken op
zich geen probleem. Daar heb je gelijk in, dat kan prima in de oven, mits
je die hebt, of daar ruimte voor hebt. Want een klein huis kan er voor
zorgen dat je geen ruimte hebt voor een fornuis. Een oven geeft wel meer
mogelijkheden ook andere glutenvrije hapjes te maken.
In mijn geval: ik kan gewoon brood met mijn handen niet kneden.
Maar ik heb nu gemerkt dat het glutenvrije brood een hele andere
substantie heeft, en dus makkelijk in de keukenmachine (of een sterke
mixer) kan. Inderdaad, daarvoor heb je geen bakmachine nodig.
Maar het komt voor dat er in een gezin meerdere kinderen (en een van de
ouders) last heeft van gluten. Het is niet alleen het bakken van je brood
wat je dan zelf moet doen maar je hele keukengewoonte aanpassen, dat kost
meer tijd dan bij de standaardkeukenprocessen.
En verder... een wasmachine hebben we ook niet nodig, was het niet veel
beter om zelf de was te boenen op een wasplank in plaats van naar een
sportschool te gaan?
Maar soms gaan we teveel uit van "gezonde lichamen", en helaas is dat de
realiteit niet.

Appeltje
 #11  
13.12.2003, 13:58
merlijn spinnewijn
"D+K" <kalig> schreef in bericht
news:6862
> "Appeltje" <appeltje> schreef in bericht
> news:h0r1
> Persoonlijk zie ik niet in waarom men dergelijke broodbakmachines koopt. Men
> kan er meestal maar één brood tegelijk in bakken en de meeste mensen hebben
> bij hun fornuis toch al een oven. Waarom het brood niet gewoon bakken in de
> oven? Uiteindelijk is er toch niet veel werk mee gemoeid!?


Het kneden van het deeg zal toch wel enige tijd vragen. Ik vind de
broodbakmachine wel handig maar gebruik hem nooit vanwege de korte baktijd
(dat is slecht voor de zink opname in het lichaam )
 #12  
13.12.2003, 15:11
Remko en Maartje
"D+K" <kalig> schreef in bericht
news:6862
> "Appeltje" <appeltje> schreef in bericht
> news:h0r1
> Persoonlijk zie ik niet in waarom men dergelijke broodbakmachines koopt. Men
> kan er meestal maar één brood tegelijk in bakken en de meeste mensen hebben
> bij hun fornuis toch al een oven. Waarom het brood niet gewoon bakken in de
> oven? Uiteindelijk is er toch niet veel werk mee gemoeid!?

uhh jawel! je moest eens weten hoeveel werk het kneden is...
maartje
 #13  
13.12.2003, 15:12
Remko en Maartje
"merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
news:1071
> "D+K" <kalig> schreef in bericht
> news:6862
> Men
> hebben
> de
> Het kneden van het deeg zal toch wel enige tijd vragen. Ik vind de
> broodbakmachine wel handig maar gebruik hem nooit vanwege de korte baktijd
> (dat is slecht voor de zink opname in het lichaam )

hoe lang bakt hij dan?
maartje
 #14  
13.12.2003, 16:13
Joyce Maier
"merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
news:1071

(knip)

> Het kneden van het deeg zal toch wel enige tijd vragen. Ik vind de
> broodbakmachine wel handig maar gebruik hem nooit vanwege de korte baktijd
> (dat is slecht voor de zink opname in het lichaam )


Ik had beloofd mijn vriend te vragen hoe hij dat doet, het bakken van
zuurdesembrood in de broodmachine. Hij zegt dat de machine die hij heef, zo
geprogrammeerd kan worden dat het hele proces veel langer duurt, wat
inderdaad moet bij zuurdesembrood. Het duurde wel een tijdje voor hij en z'n
vrouw het in de vingers hadden.
 #15  
13.12.2003, 23:04
merlijn spinnewijn
"Remko en Maartje" <remkomaartje> schreef in bericht
news:eedf
> "merlijn spinnewijn" <m.spinnewijn> schreef in bericht
> news:1071


> > Het kneden van het deeg zal toch wel enige tijd vragen. Ik vind de
> > broodbakmachine wel handig maar gebruik hem nooit vanwege de korte baktijd
> > (dat is slecht voor de zink opname in het lichaam )

> hoe lang bakt hij dan?
> maartje


De mijne bakt het brood zonder het kneden en het rijzen van het deeg mee te
rekenen in pakweg een uur. Het is alweer een tijdje geleden zodat ik er ook
nog wel een uurtje naast kan zitten maar ook twee uur vind ik nog tekort
voor het bakken. Het geurt altijd wel erg lekker in de keuken. Alleen
daarvoor zou je al een bakmachine willen aanschaffen.

Soortgelijke onderwerpen