veit > culinair

 #1  
20.02.2009, 20:38
Petra Bonte
Hallo,

Is er iemand die mij kan helpen? Ik zou graag een wok recept klaarmaken
(lamsgehaktballetjes met bonen)en daar moet ik 3 cl kummel (likeur van
karwijzaad) bijvoegen.
Weet er iemand door wat ik dit zou kunnen vervangen want ik heb dit niet in
huis?

Blijkbaar heb ik dit nodig om alles te laten smoren in sojasaus, bouillon en
die likeur.

Alvast bedankt,
 #2  
20.02.2009, 20:54
Wim van Bemmel
On Fri, 20 Feb 2009 19:38:44 +0100, Petra Bonte wrote:

> Hallo,
> Is er iemand die mij kan helpen? Ik zou graag een wok recept klaarmaken
> (lamsgehaktballetjes met bonen)en daar moet ik 3 cl kummel (likeur van
> karwijzaad) bijvoegen.
> Weet er iemand door wat ik dit zou kunnen vervangen want ik heb dit niet
> in huis?
> Blijkbaar heb ik dit nodig om alles te laten smoren in sojasaus,
> bouillon en die likeur.
> Alvast bedankt,


Kun je er niet gewoon een schepje kummel- of karwijzaadjes in doen ?
Of een scheutje pastis ?
 #3  
20.02.2009, 21:10
Wim van Bemmel
On Fri, 20 Feb 2009 18:54:21 +0000, Wim van Bemmel wrote:

> On Fri, 20 Feb 2009 19:38:44 +0100, Petra Bonte wrote:
>> Kun je er niet gewoon een schepje kummel- of karwijzaadjes in doen ? Of

> een scheutje pastis ?


Valt me nu pas op. Een wokrecept smoren ??
Dat is geen wokken, maar sudderen. Dat kan in een wok, natuurlijk...
Laat het hele recept eens horen ?

Likeur = water, suiker, alcohol en smaakje.
Dat water komt uit de kraan, suiker uit de suikerpot, de alcohol verdampt
toch, en de smaak kun je met zaadjes geven. Even in de vijzel fijnwrijven.
Let wel op dat er inderdaad likeur bedoeld is, daar zit flink suiker in,
en geen eau de vie, dat is zonder suiker.
 #4  
21.02.2009, 02:26
Adon
"Wim van Bemmel" <wim> schreef in bericht
news:514c
> On Fri, 20 Feb 2009 18:54:21 +0000, Wim van Bemmel wrote:
> Dat is geen wokken, maar sudderen. Dat kan in een wok, natuurlijk...
> Laat het hele recept eens horen ?
> Likeur = water, suiker, alcohol en smaakje.
> Dat water komt uit de kraan, suiker uit de suikerpot, de alcohol verdampt
> toch, en de smaak kun je met zaadjes geven. Even in de vijzel fijnwrijven.
> Let wel op dat er inderdaad likeur bedoeld is, daar zit flink suiker in,
> en geen eau de vie, dat is zonder suiker.
> --
> Groet, salut, Wim.


Hier ben ik het zeer mee eens. Rechttoe-Rechtaan. Helder.
dank, gr adon
 #5  
21.02.2009, 14:12
Tonny
"Petra Bonte" <petra.bonte> schreef in bericht
news:3087
> Hallo,
> Is er iemand die mij kan helpen? Ik zou graag een wok recept klaarmaken
> (lamsgehaktballetjes met bonen)en daar moet ik 3 cl kummel (likeur van
> karwijzaad) bijvoegen.
> Weet er iemand door wat ik dit zou kunnen vervangen want ik heb dit niet
> in huis?
> Blijkbaar heb ik dit nodig om alles te laten smoren in sojasaus, bouillon
> en die likeur.
> Alvast bedankt,


3 cl Pernod met snuf suiker.
Groet,
Tonny.
 #6  
22.02.2009, 21:32
Petra Bonte
"Petra Bonte" <petra.bonte> schreef in bericht
news:3087
> Hallo,
> Is er iemand die mij kan helpen? Ik zou graag een wok recept klaarmaken
> (lamsgehaktballetjes met bonen)en daar moet ik 3 cl kummel (likeur van
> karwijzaad) bijvoegen.
> Weet er iemand door wat ik dit zou kunnen vervangen want ik heb dit niet
> in huis?
> Blijkbaar heb ik dit nodig om alles te laten smoren in sojasaus, bouillon
> en die likeur.
> Alvast bedankt,
>Hartelijk dank voor jullie reacties.


Het was een recept uit een het boek: "WOK Snel en gezond koken met de
populaire Aziatische pan".

We hebben er al meerdere recepten uit klaargemaakt en ik moet zeggen dat ze
heeeeel goed meevallen, sommige zeer lekker zelfs".

Het recept was : Lamsgehaktballetjes met tuinbonen.

Maak het gehak aan met het mengsel van uien en knoflook. Breng het op smaak
met zout en cayennepeper en rol er balletjes van.
Verhit de sesamolie in de wok en braad de gehaktballetjes aan op hoog vuur.
Snijd 1 rode en 1 groene parpika in blokjes en wok die mee samen met wat
tuinbnen.
Roerbak het mengsel nog even.
Giet de sojasaus, de kummellikeur en de lamsvleesbouillon erbij. Smoor alles
10 minuten. Breng op smaak met tabasco .

Culinaire groetjes
Petra
 #7  
23.02.2009, 09:57
Tonny
"Petra Bonte" <petra.bonte> schreef in bericht
news:3515
[..]
> smaak met zout en cayennepeper en rol er balletjes van.
> Verhit de sesamolie in de wok en braad de gehaktballetjes aan op hoog
> vuur. Snijd 1 rode en 1 groene parpika in blokjes en wok die mee samen met
> wat tuinbnen.
> Roerbak het mengsel nog even.
> Giet de sojasaus, de kummellikeur en de lamsvleesbouillon erbij. Smoor
> alles 10 minuten. Breng op smaak met tabasco .
> Culinaire groetjes
> Petra


Lamsgehakt met tuinbonen lijkt me eerder iets Libanees of Marokkaans en de
kummellikeur een vertaalfout.
Maar wat maakt het uit, als het maar lekker is.
Groet,
Tonny.
 #8  
23.02.2009, 13:20
Machiavelli
"Tonny" <tonny> schreef in bericht
news:qfb1

[--x--]

> Lamsgehakt met tuinbonen lijkt me eerder iets Libanees of Marokkaans en de
> kummellikeur een vertaalfout.


Misschien,
maar dan kom je ook weer met die sojasaus in de knel.
Bedenk daarnaast dat in de loop der jaren, en zeker met de die fusiontrend,
veel overhoop is gehaald....

Overigens is het gebruik van alcohol in veel (ook islamitische) kringen in
Libanon, maar ook elders, absoluut geen probleem is en al helemaal niet bij
gebruik in de keuken, al is het maar omdat de alcohol dan toch vervliegt.

Zelden had ik lekkerdere cognac dan bij relaties in de VAE en nog steeds is
het zo dat veel van de allerbeste wijnen en cognacs die kant op verdwijnen
en dan heus niet om de zwembaden mee te vullen.
Het merendeel van de bezwaren is simpelweg toe te schrijven aan
querulantisme of onwetendheid, maar dat is een andere discusssie.
Machiavelli.
 #9  
24.02.2009, 16:44
Tonny
"Machiavelli" <machiavelli> schreef in bericht
news:1bi1
[..]
> bij gebruik in de keuken, al is het maar omdat de alcohol dan toch
> vervliegt.
> Zelden had ik lekkerdere cognac dan bij relaties in de VAE en nog steeds
> is het zo dat veel van de allerbeste wijnen en cognacs die kant op
> verdwijnen en dan heus niet om de zwembaden mee te vullen.
> Het merendeel van de bezwaren is simpelweg toe te schrijven aan
> querulantisme of onwetendheid, maar dat is een andere discusssie.
> Machiavelli.

Ja die sojasaus past dan weer niet bij de Marokkaanse of Libanese keuken,
Ik heb de laatste tijd een paar keer Libanees gegeten maar wat een verfijnde
keuken en de wijnkaart
loog er ook niet om, klasse ([..] ). Nou is Libanon
natuurlijk niet meteen een doorsnee Islamitisch land maar er zijn meer
Islamitische landen waar men zichzelf niets te kort doet.
Groet,
Tonny.
 #10  
24.02.2009, 17:33
Wim van Bemmel
On Tue, 24 Feb 2009 15:44:44 +0100, Tonny wrote:

> "Machiavelli" <machiavelli> schreef in bericht
> news:1bi1
> Ja die sojasaus past dan weer niet bij de Marokkaanse of Libanese
> keuken, Ik heb de laatste tijd een paar keer Libanees gegeten maar wat
> een verfijnde keuken en de wijnkaart
> loog er ook niet om, klasse ([..] ). Nou is Libanon
> natuurlijk niet meteen een doorsnee Islamitisch land maar er zijn meer
> Islamitische landen waar men zichzelf niets te kort doet. Groet,
> Tonny.


Libanon is ook maar nauwelijks in meerderheid islamitisch. 60 % wordt
geschat, en 40 % christelijk. Wetend hoe de islamieten tellen schat ik
hoogstens de helft.
 #11  
24.02.2009, 18:25
Tonny
"Wim van Bemmel" <wim> schreef in bericht
news:514c

> Libanon is ook maar nauwelijks in meerderheid islamitisch. 60 % wordt
> geschat, en 40 % christelijk. Wetend hoe de islamieten tellen schat ik
> hoogstens de helft.
> --
> Groet, salut, Wim.


Ik ga me i.i.g. wat verder in hun keuken verdiepen.
Groet,
Tonny.
 #12  
24.02.2009, 18:42
Wim van Bemmel
On Tue, 24 Feb 2009 17:25:04 +0100, Tonny wrote:

> "Wim van Bemmel" <wim> schreef in bericht
> news:514c
> Ik ga me i.i.g. wat verder in hun keuken verdiepen. Groet,
> Tonny.


We horen van je. Lijkt me interessante fusion.
 #13  
25.02.2009, 13:08
Machiavelli
"Tonny" <tonny> schreef in bericht
news:ic21
> "Wim van Bemmel" <wim> schreef in bericht
> news:514c
> Ik ga me i.i.g. wat verder in hun keuken verdiepen.
> Groet,
> Tonny.


Dan moet je toch echt kijken of je die dikke pil van Ramzi ergens op de kop
kunt tikken, of misschien dat je het een keer kunt lenen bij Cedars, want
dat boek is echt een topper (de Slegte kun je wel vergeten).
Er schijnt inmiddels ook een deel 2 onderweg te zijn.
Machiavelli.
 #14  
25.02.2009, 14:38
Tonny
"Machiavelli" <machiavelli> schreef in bericht
news:j3p1
> "Tonny" <tonny> schreef in bericht
> news:ic21
> Dan moet je toch echt kijken of je die dikke pil van Ramzi ergens op de
> kop kunt tikken, of misschien dat je het een keer kunt lenen bij Cedars,
> want dat boek is echt een topper (de Slegte kun je wel vergeten).
> Er schijnt inmiddels ook een deel 2 onderweg te zijn.
> Machiavelli.


Dat boek ligt bij Cedars ter inzage en via via heb ik de Franse versie
gevonden. Ik ben nu een jaar bezig met de Libanese keuken, met tussenpozen
dan want er zijn ook nog andere dingen te doen. Erg interessant en veel
lekkers. Ik zal zeker de volgende uitgaven van Chef Ramzi in de gaten
houden, bedankt.
Groet,
Tonny.
 #15  
25.02.2009, 22:35
Arcus
"Petra Bonte" <petra.bonte> wrote in
news:YKhol.30205$WX2.3515:

[..]
> Verhit de sesamolie in de wok en braad de gehaktballetjes aan op hoog
> vuur. Snijd 1 rode en 1 groene parpika in blokjes en wok die mee samen
> met wat tuinbnen.
> Roerbak het mengsel nog even.
> Giet de sojasaus, de kummellikeur en de lamsvleesbouillon erbij. Smoor
> alles 10 minuten. Breng op smaak met tabasco .
> Culinaire groetjes
> Petra


Ik weet het niet hoor, maar sesamolie en hoog vuur?!
Ik heb zo nog nooit 'gewokt' ... iemand daar ervaring mee?

Soortgelijke onderwerpen