veit > culinair

 #1  
27.03.2009, 13:46
Antoinet
Voor het spitskoolrecept dat Tonny hier laatst postte is kummel nodig.
Kummel heb ik niet in huis, maar al zoekend op internet lees ik dat
het goed te vervangen is door djinten.
En dat heb ik wel in huis.

Ik las ook ergens:
Koriander is nauw verwant aan karwij, venkel, dille en anijs.
Is dat allemaal straffeloos te vervangen met elkaar?

Ik wil voorkomen dat ik weer eens tientallen halfvolle potjes moet
weggooien wegens te oud.

Is het waar dat kummel is te vervangen door djinten/komijn?
Graag jullie mening.
Antoinet
 #2  
27.03.2009, 14:03
Tonny
"Antoinet" <aas> schreef in bericht
news:8349
[..]
> Is het waar dat kummel is te vervangen door djinten/komijn?
> Graag jullie mening.
> Antoinet


Kummel/karwei is wat sterker en zoeter van smaak dan komijn en heeft
bovendien de eigenschap om kool lichter verteerbaar te maken maar in dit
gerecht kun je de kummel heel goed vervangen door karwei/djinten. Misschien
moet je iets meer gebruiken maar dat proef je dan wel.Als je van pittig
houdt kun je ook Ras el Hanout gebruiken, gewoon een beetje experimenteren
met kruiden en combinaties.
Groet,
Tonny.
 #3  
27.03.2009, 15:03
Antoinet
"Tonny" <tonny> schreef:

>Kummel/karwei is wat sterker en zoeter van smaak dan komijn en heeft
>bovendien de eigenschap om kool lichter verteerbaar te maken maar in dit
>gerecht kun je de kummel heel goed vervangen door karwei/djinten. Misschien
>moet je iets meer gebruiken maar dat proef je dan wel.Als je van pittig
>houdt kun je ook Ras el Hanout gebruiken, gewoon een beetje experimenteren
>met kruiden en combinaties.
>Groet,
>Tonny.


Dank je wel Tonny voor je snelle reactie.
Ik ga het proberen.
Antoinet
 #4  
27.03.2009, 15:52
peter
"Antoinet" <aas> schreef in bericht
news:8349
[..]
> Is het waar dat kummel is te vervangen door djinten/komijn?
> Graag jullie mening.
> Antoinet


kummel (karwij) is goed te vervangen door komijn (romijnse karwij) al wijken
de smaken ietwat uit elkaar. Het zijn zusjes...
Geregeld maak ik diverse koolsoorten met beide, om lekker afwisseling van de
smaak te verkrijgen.

Karwij heeft een "bruine" warmere smaak en komijn heeft een "groene"
lichtere smaak.

Culi-groet,

Peter
 #5  
27.03.2009, 19:55
PP
Antoinet schreef op vrijdag 27-3-2009 in
<9bips4dpn02t6i4pgcdbgherhabqmh8349>:
[..]
> Is het waar dat kummel is te vervangen door djinten/komijn?
> Graag jullie mening.
> Antoinet


Natuurlijk is alles te vervangen, maar om de smaak origineel te houden,
moet je toch gewoon het kruid gebruiken dat in het recept staat. Heb je
dat niet en wil je het niet kopen, dan zoek je een vervanging. Kruiden,
zeker hele zaden, zijn lang te bewaren, dus weggooien hoeft meestal
niet.
 #6  
27.03.2009, 20:06
Danuta
On 27-03-2009 19:55, in article mn.dcab7d9394044fc6.64797lid,
"PP" <pm3> wrote:

> Natuurlijk is alles te vervangen, maar om de smaak origineel te houden,
> moet je toch gewoon het kruid gebruiken dat in het recept staat. Heb je
> dat niet en wil je het niet kopen, dan zoek je een vervanging. Kruiden,
> zeker hele zaden, zijn lang te bewaren, dus weggooien hoeft meestal
> niet.


Ik vind karwij heel anders dan komijn..........het ene vind ik zelf vaak erg
smerig smaken (karwij) in bepaalde gerechten, het is heel persoonlijk, dat
weet ik, dus expirimenteren op kleine hoeveelheden zou ik zeggen.......
 #7  
27.03.2009, 23:15
Antoinet
PP <pm3> schreef:

>Natuurlijk is alles te vervangen, maar om de smaak origineel te houden,
>moet je toch gewoon het kruid gebruiken dat in het recept staat. Heb je
>dat niet en wil je het niet kopen, dan zoek je een vervanging. Kruiden,
>zeker hele zaden, zijn lang te bewaren, dus weggooien hoeft meestal
>niet.


Het is niet dat ik het niet wil kopen, maar het gaat mij aan het hart
om eten/kruiden weg te gooien. Oorlogskind, snap je?
Dus probeer ik de hoeveelheid potjes in toom te houden.
Antoinet
 #8  
27.03.2009, 23:15
Antoinet
"peter" <bodyart> schreef:

>kummel (karwij) is goed te vervangen door komijn (romijnse karwij) al wijken
>de smaken ietwat uit elkaar. Het zijn zusjes...
>Geregeld maak ik diverse koolsoorten met beide, om lekker afwisseling van de
>smaak te verkrijgen.
>Karwij heeft een "bruine" warmere smaak en komijn heeft een "groene"
>lichtere smaak.
>Culi-groet,
>Peter


Het argument van Tonny dat kummel de eigenschap heeft dat het kool
lichter verteerbaar maakt spreekt mij toch wel aan. Hoe zit dat met
komijn? Weet jij dat?
Antoinet
 #9  
28.03.2009, 01:45
peter
"Antoinet" <aas> schreef in bericht
news:g94e
> "peter" <bodyart> schreef:
> Het argument van Tonny dat kummel de eigenschap heeft dat het kool
> lichter verteerbaar maakt spreekt mij toch wel aan. Hoe zit dat met
> komijn? Weet jij dat?


Antoinet,

dat licht verteerbaar gledt voor zowel karwij als komijn... Beide hebben ze
gelijkende eigenschappen, wat dit betreft.

Culi-groet,

Peter
 #10  
28.03.2009, 08:35
PP
Antoinet schreef op vrijdag 27-3-2009 in
<qqjqs4p420pdoa4c5mhc5abfsrg4nfcv7n>:

>> Kruiden,
>> zeker hele zaden, zijn lang te bewaren, dus weggooien hoeft meestal
>> niet.

> Het is niet dat ik het niet wil kopen, maar het gaat mij aan het hart
> om eten/kruiden weg te gooien. Oorlogskind, snap je?
> Dus probeer ik de hoeveelheid potjes in toom te houden.
> Antoinet


Ja hoor, vandaar mijn opmerking dat weggooien niet hoeft omdat het lang
te bewaren is. En anders maak je er een ander blij mee, mocht het bij
gebruik toch niet jouw smaak zijn...
 #11  
28.03.2009, 10:11
Tonny
"Antoinet" <aas> schreef in bericht
news:cv7n
> PP <pm3> schreef:
> Het is niet dat ik het niet wil kopen, maar het gaat mij aan het hart
> om eten/kruiden weg te gooien. Oorlogskind, snap je?
> Dus probeer ik de hoeveelheid potjes in toom te houden.
> Antoinet


Weggooien is altijd jammer. Ik ruim van tijd tot tijd de kruidenkast grondig
op, wat dik over de datum is, dat zijn dan de kruiden die ik in die periode
weinig gebruikt heb, gaan in de open haard, toch nog een beetje recycling.
Ik koop zoveel mogelijk ongemalen kruiden/specerijen en maal en meng zelf
kleine hoeveelheden tegelijk maar die "hele"kruiden koop ik het liefste in
de grote verpakking van Verstegen, ik vind die kwaliteit beter dan de
kleinverpakkingen, vooral bij jeneverbessen en kruidnagelen is dat goed te
zien, groot en glimmend. Ik deel de inhoud met kinderen en vrienden,
iedereen blij. Het zelf maken en mengen van kruidenmengsels kan ik je
aanraden, je komt tot verrassende combinaties. Een electrische koffiemolen,
af en toe zijn ze bij Blokker in de aanbieding, is daarvoor erg handig.
Van de zelfgemaakte Limoncello bijv. heb ik de citroenschillen gedroogd en
heel fijn gemalen, heerlijk door kruidenmengsels.
Groet,
Tonny.
 #12  
28.03.2009, 21:09
Antoinet
"peter" <bodyart> schreef:

>Antoinet,
>dat licht verteerbaar gledt voor zowel karwij als komijn... Beide hebben ze
>gelijkende eigenschappen, wat dit betreft.
>Culi-groet,
>Peter


Dank je wel Peter.
Antoinet
 #13  
28.03.2009, 21:09
Antoinet
"Tonny" <tonny> schreef:

[..]
>heel fijn gemalen, heerlijk door kruidenmengsels.
>Groet,
>Tonny.


Leuk idee van die open haard.
Antoinet
 #14  
28.03.2009, 23:20
jer0en
anijs, venkel
 #15  
29.03.2009, 00:41
pleerol
jer0en schreef:
> anijs, venkel
>Het is wel handig om te vermelden, waar je op reageert. Dus, zoiets als:


Voor het spitskoolrecept dat Tonny hier laatst postte is kummel nodig.
Kummel heb ik niet in huis, maar al zoekend op internet lees ik dat
het goed te vervangen is door djinten.
En dat heb ik wel in huis.

Ik las ook ergens:
Koriander is nauw verwant aan karwij, venkel, dille en anijs.
Is dat allemaal straffeloos te vervangen met elkaar?

Ik wil voorkomen dat ik weer eens tientallen halfvolle potjes moet
weggooien wegens te oud.

Is het waar dat kummel is te vervangen door djinten/komijn?
Graag jullie mening.
Antoinet

En dan je antwoord:
anijs, venkel

Soortgelijke onderwerpen