veit > culinair

 #1  
23.03.2006, 12:14
Henk
Ik wilde de samenstelling van de normale nederlandse gehakt kruiden weten.
Ik woon in Engeland, zo kan dat niet bij de slager verkreigen en wil niet
een pot van 500 gram bestellen van Nederland, want dat zou wel jaren in de
kast blijven staan.

Bedankt
Henk

[..]
 #2  
23.03.2006, 12:45
pleerol
Henk schreef:
> Ik wilde de samenstelling van de normale nederlandse gehakt kruiden weten.
> Ik woon in Engeland, zo kan dat niet bij de slager verkreigen en wil niet
> een pot van 500 gram bestellen van Nederland, want dat zou wel jaren in de
> kast blijven staan.
> Bedankt
> Henk
> [..]
>Waarom wil je zo'n flauw gehaktkruiden recept?

Je kunt ook zakjes van 50 gram bestellen, zie:
[..]
 #3  
23.03.2006, 14:40
JACCO
"pleerol" <pleelol> schreef in bericht
news:dcu1
> Henk schreef:
> Waarom wil je zo'n flauw gehaktkruiden recept?
> Je kunt ook zakjes van 50 gram bestellen, zie:
> [..]
> --
> groeten, pleerol (pleelol, in het Chinees) :-)
> If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Hallo
Leuke site ,ik heb al wat besteld.
Van prijzen heb ik niet zoveel verstand maar het lijkt me mee te vallen.
Gr Jacco
 #4  
23.03.2006, 16:21
Dootje
"Henk" <henk> schreef in bericht
news:1088
> Ik wilde de samenstelling van de normale nederlandse gehakt kruiden weten.
> Ik woon in Engeland, zo kan dat niet bij de slager verkreigen en wil niet
> een pot van 500 gram bestellen van Nederland, want dat zou wel jaren in de
> kast blijven staan.
> Bedankt
> Henk
> [..]


Ik doe altijd per 1 kg gehakt:
- 1½ tl zout

- ½ tl nootmuskaat

- ½ tl peper

Smaakt hetzelfde als de zakjes die wij altijd hadden.

Succes
 #5  
23.03.2006, 16:56
jake
Henk wrote:

> Ik wilde de samenstelling van de normale nederlandse gehakt kruiden weten.
> Ik woon in Engeland, zo kan dat niet bij de slager verkreigen en wil niet
> een pot van 500 gram bestellen van Nederland, want dat zou wel jaren in de
> kast blijven staan.
> Bedankt
> Henk
> [..]
>Ik meen dat er in elk geval foelie en nootmuskaat in zit, en verder vast

peper en zout. Wat mij lijkt dat er ook bij past: peterselie,
paprikapoeder,uienpoeder, piment.
 #6  
23.03.2006, 18:29
donpablo
Après mure réflexion, jake a écrit :
> Henk wrote:
> Ik meen dat er in elk geval foelie en nootmuskaat in zit, en verder vast
> peper en zout. Wat mij lijkt dat er ook bij past: peterselie,
> paprikapoeder,uienpoeder, piment.


een beetje kumein mag er ook in.
 #7  
23.03.2006, 19:46
patrice
Ik kook altijd eerst de patatjes bijna gaar en snij ze dan in partjes .Ik
neem olijfolie en meng deze met provençaalse kruiden en rode currypasta van
bij de thai ,goed dooreenkloppen en dan de patatjes erin wentelen .Eventjes
in de oven tot ze gekleurd zijn of onder de gril.Hoeveel van elks is naar
ieders smaak ,gebruik wel voldoende olijfolie.
 #8  
23.03.2006, 22:07
pleerol
donpablo schreef:
> Après mure réflexion, jake a écrit :
> een beetje kumein mag er ook in.

Als je ziet wat een site hij heeft over Indonesische gerechten, dan zal hij
toch ook wel in staat zijn om een lekker gehaktkruidenmengsel samen
te stellen. Lekker currygehakt ofzo, beter dan die flauwe Hollandse
gehaktballen ;-)
 #9  
23.03.2006, 22:08
pleerol
patrice schreef:
> Ik kook altijd eerst de patatjes bijna gaar en snij ze dan in partjes .Ik
> neem olijfolie en meng deze met provençaalse kruiden en rode currypasta van
> bij de thai ,goed dooreenkloppen en dan de patatjes erin wentelen .Eventjes
> in de oven tot ze gekleurd zijn of onder de gril.Hoeveel van elks is naar
> ieders smaak ,gebruik wel voldoende olijfolie.
>Heeft dit iets met gehaktkruiden te maken :-)
 #10  
23.03.2006, 22:24
Tonny
"pleerol" <pleelol> schreef in bericht
news:ndu2
> donpablo schreef:
> Als je ziet wat een site hij heeft over Indonesische gerechten, dan zal
> hij
> toch ook wel in staat zijn om een lekker gehaktkruidenmengsel samen
> te stellen. Lekker currygehakt ofzo, beter dan die flauwe Hollandse
> gehaktballen ;-)
> --
> groeten, pleerol (pleelol, in het Chinees) :-)
> If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Wat zanik je toch over flauwe gehaktkruiden en flauwe Hollandse
gehaktballen, dat heb je toch zelf in de hand?
Groet,
Tonny.
 #11  
24.03.2006, 00:00
DirkJan
"Tonny" <tonny> schreef

> "pleerol" <pleelol> schreef


> > donpablo schreef:


> >> Après mure réflexion, jake a écrit :


> >>>> Ik wilde de samenstelling van de normale nederlandse gehakt kruiden
> >>>> weten.
> >>>> Ik woon in Engeland, zo kan dat niet bij de slager verkreigen en wil
> >>>> niet een pot van 500 gram bestellen van Nederland, want dat zou wel
> >>>> jaren in de kast blijven staan.


> >>>> [..]


> >>> Ik meen dat er in elk geval foelie en nootmuskaat in zit, en verder vast
> >>> peper en zout. Wat mij lijkt dat er ook bij past: peterselie,
> >>> paprikapoeder,uienpoeder, piment.


> >> een beetje kumein mag er ook in.


> > Als je ziet wat een site hij heeft over Indonesische gerechten, dan zal
> > hij toch ook wel in staat zijn om een lekker gehaktkruidenmengsel samen
> > te stellen. Lekker currygehakt ofzo, beter dan die flauwe Hollandse
> > gehaktballen ;-)


> Wat zanik je toch over flauwe gehaktkruiden en flauwe Hollandse
> gehaktballen, dat heb je toch zelf in de hand?


Ik vind het niet echt zaniken en anders toch met een ;-)
Maar ik begrijp eventuele klagers ook niet en ook
niet diegenen die gehaktkruiden uit een zakje gebruiken.

De gehaktbal is bij uitstek een vleesgerecht waar je
met al je verse en gedroogde kruiden terecht kan.
In allerlei combinaties en hoeveelheden. Ik doe er
vaak een scheutje ketjap extra door, of gebruik een
fijn gesneden uitje. Soms wat gekraakte walnoten.
Maar met als basis een combinatie van kruiden.
Ik zal de lijst niet noemen.

En ik maakt wel eens kleine pittige gehaktballetjes
met een lekkere sambal erin, of mediteraan met
extra knoflook en oregano....

Je kan alles proberen, maar als laatste een zakje
gehaktkruiden...

DirkJan
 #12  
24.03.2006, 00:22
pleerol
DirkJan schreef:
[..]
> extra knoflook en oregano....
> Je kan alles proberen, maar als laatste een zakje
> gehaktkruiden...
> DirkJan

Precies, DirkJan ;-)
Die zakjes gehaktkruiden zijn het laatste redmiddel om gehaktballen te
maken.
Maar de meeste mensen hebben de creativiteit niet om er iets leuks en
smakelijks van te maken.
Dat bedoelde ik dus met die "flauwe gehaktkruiden". Mensen hebben toch
wel enige fantasie om
van gehaktballen iets smakelijks te maken?
Maar kennelijk niet alle mensen. :-(

Sommige kennissen hebben ook geen idee om iets te maken. Die moeten
precies volgens
een recept iets kunnen maken, dus zoveel van dit en zoveel van dat, want
anders zijn ze de
weg kwijt ;-) Koken doe je toch op je "gevoel" ? En de ingrediënten zijn
ook niet altijd van constante kwaliteit, dus
het blijft een kwestie van "trial and error".
 #13  
24.03.2006, 03:38
Koen
In article <dvv3me$vp7$1>,
"Tonny" <tonny> wrote:

> Wat zanik je toch over flauwe gehaktkruiden en flauwe Hollandse
> gehaktballen, dat heb je toch zelf in de hand?


Gewoon een fikse lepel sambal erdoorheen doet wonderen.

- Koen.
 #14  
24.03.2006, 12:37
Cecile
<pleerol> sprak ons toe:

> Die zakjes gehaktkruiden zijn het laatste redmiddel om gehaktballen te
> maken.


Ik gebruik ze nooit, ik heb kruiden genoeg staan, maar ik heb in
noodgevallen wel eens naar zoiets moeten grijpen. Bij de verhuzing, toen
bijna alles nog ingepakt was / of niet te vinden heb ik voor de
gehaktbal eens een zakje Cup-a-soup kerrie gebruikt om te kruiden. Ik
moet zeggen, het smaakte best lekker...... :-) Ik gebruik het nog wel
eens, om door paneermeel te mengen voor een pittig korstje, bij
kippenpoten bijvoorbeeld.
 #15  
24.03.2006, 13:01
pleerol
Cecile schreef:
> <pleerol> sprak ons toe:
> Ik gebruik ze nooit, ik heb kruiden genoeg staan, maar ik heb in
> noodgevallen wel eens naar zoiets moeten grijpen. Bij de verhuzing, toen
> bijna alles nog ingepakt was / of niet te vinden heb ik voor de
> gehaktbal eens een zakje Cup-a-soup kerrie gebruikt om te kruiden. Ik
> moet zeggen, het smaakte best lekker...... :-) Ik gebruik het nog wel
> eens, om door paneermeel te mengen voor een pittig korstje, bij
> kippenpoten bijvoorbeeld.


Er zijn zoveel mogelijkheden om te kruiden ;-) Maar veel mensen hebben
weinig fantasie en moeten alles uit een receptenboekje halen.
Nadeel van dat gefantaseer is, dat als een gerecht heel lekker is
uitgevallen, dat je het bijna nooit meer kan reproduceren.
Maar je kunt moeilijk steeds alles gaan wegen en noteren en het hangt
natuurlijk ook af van de gebruikte kruiden etc.

Trouwens al die voorgebakken kruidenmixen barsten van het zout ;-) We
hadden Engelse vrienden en als die kwamen
eten, gooiden ze meteen een lading zout erop. Zonder eerst geproeft te
hebben. Dat was gewoon een standaard
handeling geworden.....

Soortgelijke onderwerpen