veit > culinair

 #1  
15.09.2007, 12:15
pleerol
Voor het malen van kruiden (bieslook, laurier, thijm, etc.) kun je dus
een ouderwetse koffiemolen gebruiken. De kruiden moeten wel droog zijn.
Niet te lang malen, wegens mogelijke warmte-ontwikkeling.
Bij B(Lokker) hebben ze koffiemolens (Tomado) in de aanbieding voor iets
minder dan 10 euro en die koopt niemand, want de meeste mensen zijn aan
de koffie-pads ;-)
Geen dank voor deze gratis tip :-)
 #2  
15.09.2007, 12:19
Tonny
"pleerol" <pleerol> schreef in bericht
news:ptu1
> Voor het malen van kruiden (bieslook, laurier, thijm, etc.) kun je dus een
> ouderwetse koffiemolen gebruiken. De kruiden moeten wel droog zijn.
> Niet te lang malen, wegens mogelijke warmte-ontwikkeling.
> Bij B(Lokker) hebben ze koffiemolens (Tomado) in de aanbieding voor iets
> minder dan 10 euro en die koopt niemand, want de meeste mensen zijn aan de
> koffie-pads ;-)
> Geen dank voor deze gratis tip :-)
> --
> groeten, pleerol (pleelol, in het Chinees) :-)
> If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Ik heb hier ongeveer een jaar geleden hetzelfde gepost, toen waren die
koffiemolens ook in de aanbieding bij Blokker.
Er waren toen ook een paar waarschuwingen voor explosiegevaar doordat er
zich warmte ontwikkelt. Ik maal al minstens 15 jaar droge kruiden in een
elektr.koffiemolen en nog nooit problemen gehad.
Groet,
Tonny.
 #3  
15.09.2007, 12:47
pleerol
Tonny schreef:
> "pleerol" <pleerol> schreef in bericht
> news:ptu1
> Ik heb hier ongeveer een jaar geleden hetzelfde gepost, toen waren die
> koffiemolens ook in de aanbieding bij Blokker.
> Er waren toen ook een paar waarschuwingen voor explosiegevaar doordat er
> zich warmte ontwikkelt. Ik maal al minstens 15 jaar droge kruiden in een
> elektr.koffiemolen en nog nooit problemen gehad.
> Groet,
> Tonny.
>Vroeger op mijn werk, werden alle kruiden gemalen in een koffiemolen

(wel met waterkoeling).
Dit omdat er dan allerlei analyses op los gelaten konden worden. Dus
eerst extraheren met een oplosmiddel en daarna
konden er allerlei gehaltes worden bepaald om te kijken of de kruiden
aan de specificaties voldeden.
 #4  
15.09.2007, 13:02
Tonny
"pleerol" <pleerol> schreef in bericht
news:7ru1
> Tonny schreef:
> Vroeger op mijn werk, werden alle kruiden gemalen in een koffiemolen (wel
> met waterkoeling).
> Dit omdat er dan allerlei analyses op los gelaten konden worden. Dus eerst
> extraheren met een oplosmiddel en daarna
> konden er allerlei gehaltes worden bepaald om te kijken of de kruiden aan
> de specificaties voldeden.
> --
> groeten, pleerol (pleelol, in het Chinees) :-)
> If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Ik experimenteer op deze manier met kruidenmengsels tot ik het perfecte
mengsel heb voor waar het voor gebruikt gaat worden. De mengsels die je
koopt zoals o.a. Provençaalse of Italiaanse keukenkruiden zijn vaak van
slechte kwaliteit met veel "stof" en er zit vaak van een dominante smaak
teveel in zoals lavendel in de Provençaalse kruiden.
Toen ik vorig jaar die voordelige koffiemolen zag dacht ik ( net zoals jij
nu) dat is een leuke prijs voor degenen die ook zelf kruiden/zout-mengsels
willen maken, bevalt het niet is er geen groot bedrag mee gemoeid. Een
aantal lezers/posters heeft toen zo'n ding aangeschaft, ben eigenlijk wel
benieuwd naar het gebruik ervan.
Van kristalsuiker poedersuiker maken schijnt niet ongevaarlijk te zijn.
Groet,
Tonny.
 #5  
15.09.2007, 13:19
pleerol
Tonny schreef:
< grote knip >

[..]
> Groet,
> Tonny.
>Die kruidenmengsels ken ik wel. Daar zitten meestal veel zout,

maltodextrine, paneermeel, dextrose, weipoeder of andere
"vulmiddelen" in. Dus die kun je zelf veel geconcentreerder maken, door
al dat "stof" weg te laten.
En dat van die suiker malen is algemeen bekend, dacht ik. Maar heb het
zelf nog nooit meegemaakt.
Wel andere stof-explosies op grote schaal.
Maar wat kost poedersuiker? Daar ga je toch geen risico's voor lopen....
 #6  
15.09.2007, 13:24
Evert Maasland
On Sat, 15 Sep 2007 12:19:30 +0200, "Tonny"
<tonny> wrote:

>"pleerol" <pleerol> schreef in bericht
>news:ptu1
>Ik heb hier ongeveer een jaar geleden hetzelfde gepost, toen waren die
>koffiemolens ook in de aanbieding bij Blokker.
>Er waren toen ook een paar waarschuwingen voor explosiegevaar doordat er
>zich warmte ontwikkelt. Ik maal al minstens 15 jaar droge kruiden in een
>elektr.koffiemolen en nog nooit problemen gehad.
>Groet,
>Tonny.
>Ik ook niet. Ik gebruik al jaren een oude elektrische koffiemolen voor

het malen van kruiden. Die stamt nog uit de boedel van mijn moeder.
Explosiegevaar? Nooit iets van gemerkt. Drie keer een "puls" en de
kruiden zijn gemalen, daarvan wordt dat ding niet heet.
Vriendelijke groet,
Evert
 #7  
15.09.2007, 14:38
Peter
"pleerol" <pleerol> schreef in bericht
news:ptu1
> Voor het malen van kruiden (bieslook, laurier, thijm, etc.) kun je dus een
> ouderwetse koffiemolen gebruiken. De kruiden moeten wel droog zijn.
> Niet te lang malen, wegens mogelijke warmte-ontwikkeling.
> Bij B(Lokker) hebben ze koffiemolens (Tomado) in de aanbieding voor iets
> minder dan 10 euro en die koopt niemand, want de meeste mensen zijn aan de
> koffie-pads ;-)
> Geen dank voor deze gratis tip :-)


Doe ik al jaren... vorig jaar bij BLokker 2 extra molens gekocht van het
bovengenoemde merk

Culi-groet,

Peter
 #8  
15.09.2007, 20:12
Jan Hendriks
"Peter" <bodyart.removespam> schreef in bericht
news:lk81
> "pleerol" <pleerol> schreef in bericht
> news:ptu1
> Doe ik al jaren... vorig jaar bij BLokker 2 extra molens gekocht van het
> bovengenoemde merk
> Culi-groet,
> Peter
>Ik maal hele (zwarte of witte) peperkorrels, alles wat niet door het grove

zeef kan, gaat terug in de molen, de rest in het fijne zeef. Wat hier
doorheen gaat is de normale peper (fijn), wat er niet doorheen gaat is grove
peper. Al naar de behoefte van fijn of grof langer of korter malen, niet
langer als een minuut, anders wordt het te heet en vervliegen de aroma's te
vlug en ruikt het hele huis naar peper. Vers gemalen peper smaakt beter als
iets wat al tijden in de winkel heeft gelegen en de hele korrels houden hun
smaak beter.

met een vriendelijke groet, Jan Hendriks
 #9  
15.09.2007, 22:07
Jan.Besar
Jan Hendriks schreef op 15-9-2007:

[..]
> peper. Vers gemalen peper smaakt beter als iets wat al tijden in de
> winkel heeft gelegen en de hele korrels houden hun smaak beter.
> met een vriendelijke groet, Jan Hendriks


Ik gebruik altijd een pepermolen :-)
 #10  
16.09.2007, 13:48
Machiavelli
"pleerol" <pleerol> schreef in bericht
news:ptu1
> Voor het malen van kruiden (bieslook, laurier, thijm, etc.) kun je dus een
> ouderwetse koffiemolen gebruiken. De kruiden moeten wel droog zijn.
> Niet te lang malen, wegens mogelijke warmte-ontwikkeling.
> Bij B(Lokker) hebben ze koffiemolens (Tomado) in de aanbieding voor iets
> minder dan 10 euro en die koopt niemand, want de meeste mensen zijn aan de
> koffie-pads ;-)
> Geen dank voor deze gratis tip :-)


Kruiden MALEN om te bewaren is ZONDE en gaat altijd ten koste van de smaak.

Beter is het kruiden, maar ook specerijen als peper/s, nootmuskaat, kemirie
enz., vers te gebruiken of hoogstens te DROGEN (oven, dehydrator, ophangen)
een klein beetje verkruimelen, zsm donker en droog op slaan en pas echt nòg
fijner wrijven/raspen als je ze nodig hebt (het enige wat ik maal zijn de
gedroogde chili's).

Voor alle gedroogde en gemalen zaken is regelmatig controleren aan te
bevelen.
Machiavelli.
 #11  
16.09.2007, 13:59
pleerol
Machiavelli schreef:
[..]
> bevelen.
> Machiavelli.
>Wat betreft het bewaren moet ik je gelijk geven. Het malen van kruiden

geeft de kruiden een kleinere deeltjesgrootte, dus een veel groter
oppervlak, waardoor oxidatie etc. sterker wordt.
Maar het ging mij meer om het idee van die koffiemolen.
 #12  
16.09.2007, 14:21
Machiavelli
"pleerol" <pleerol> schreef in bericht
news:15u1
> Machiavelli schreef:
> Wat betreft het bewaren moet ik je gelijk geven. Het malen van kruiden
> geeft de kruiden een kleinere deeltjesgrootte, dus een veel groter
> oppervlak, waardoor oxidatie etc. sterker wordt.
> Maar het ging mij meer om het idee van die koffiemolen.


Dat idee 'an sich' is natuurlijk niets mis mee.
Zelf gebruik ik ook al jaren zo'n molen voor m'n chilipepers en heel vaak
kom je geschikte exemplaren op rommelmarkten of bij "retourboeren" tegen
voor een paar luttele duiten.
Machiavelli.
 #13  
17.09.2007, 09:26
Cleo Patra
pleerol wrote:
> En dat van die suiker malen is algemeen bekend, dacht ik. Maar heb het
> zelf nog nooit meegemaakt.
> Wel andere stof-explosies op grote schaal.
> Maar wat kost poedersuiker? Daar ga je toch geen risico's voor
> lopen....


Je zal het, op het moment supreme, maar niet in huis hebben.
Dan maal ik ook suiker hoor!!
Soortgelijke onderwerpen