veit > culinair

 #1  
28.09.2007, 12:47
Danuta
Is er iemand die hier zelf verschillende kazen maakt en heeft diegene
misschien een tip aangaande aan te schaffen boeken?

Ik heb er eentje gevonden die heet : Kaas je kaasje van Rademaker met
schijnbaar uitleg en recepten..het is online dus ik kan het niet even
inkijken en zou graag willen weten of het wat is......
 #2  
28.09.2007, 14:05
Finn
> Is er iemand die hier zelf verschillende kazen maakt en heeft diegene
> misschien een tip aangaande aan te schaffen boeken?
> Ik heb er eentje gevonden die heet : Kaas je kaasje van Rademaker met
> schijnbaar uitleg en recepten..het is online dus ik kan het niet even
> inkijken en zou graag willen weten of het wat is......


Hoi Danuta,

Ik mis hier met name de ruimte anders was ik al aan de slag gegaan. Voor wat
aparte kazen heb je namelijk je eigen "grot" nodig. In de praktijk een
koelkast die je zo rond de 14 graden zet. Bovendien vind ik het moeilijk om
de temperatuur te regelen.

Meer dan dit boek heb je niet nodig (vind ik):

Titel: Zelf kaas maken
Ondertitel: 50 heerlijke kazen die u kunt maken in uw eigen keuken
Schrijver: Tim Smith

Ik heb hem een tijdje terug bij de Slegte gekocht voor 14,50. Hij is nu al
goedkoper.

Groet,

Finn
 #3  
28.09.2007, 18:14
Danuta
On 28-09-2007 13:05, in article
d75a9$46fce00d$5469bf05$15359, "Finn" <finn>
wrote:

> Ik mis hier met name de ruimte anders was ik al aan de slag gegaan. Voor wat
> aparte kazen heb je namelijk je eigen "grot" nodig. In de praktijk een
> koelkast die je zo rond de 14 graden zet. Bovendien vind ik het moeilijk om
> de temperatuur te regelen.
> Meer dan dit boek heb je niet nodig (vind ik):
> Titel: Zelf kaas maken
> Ondertitel: 50 heerlijke kazen die u kunt maken in uw eigen keuken
> Schrijver: Tim Smith
> Ik heb hem een tijdje terug bij de Slegte gekocht voor 14,50. Hij is nu al
> goedkoper.


Hi Finn, ik zal eens gaan kijken, moet toch nog naar Rotterdam, al veels te
lang uitgesteld, dan ook maar gelijk even langs de Slegte dus:)

Ik weet niet of ik het kan maar mijn kennis is beperkt, ik weet hoe de
verschillende kazen globaal gemaakt worden maar wilde eens in de materie
duiken toen ik gisteren een site tegenkwam waar ze ook spulletjes voor zelf
kaasmaken verkochten (naast wijn en andere dranken)

Ik neem dat er wel een koeling te maken is die die temp kan handhaven ?
Ik kan wel wat ruimte maken en over een jaartje of wat komt er een hele
zolder vrij :)
 #4  
28.09.2007, 21:22
Finn
> Ik neem dat er wel een koeling te maken is die die temp kan handhaven ?
> Ik kan wel wat ruimte maken en over een jaartje of wat komt er een hele
> zolder vrij :)


Ja de koeling is geen probleem, een tweede koelkast die je wat hoger instelt
is voldoende.

Mijn probleem is eigenlijk de verwarming, de melk moet bijvoorbeeld eerst
een uurtje op 35 graden celsius en daarna door verwarmen naar 48 graden
celsius. Met gas zie ik dit niet zitten, ik heb al ge-experimenteerd met een
aquarium- en waterbed verwarmingselement, helaas werkt dat niet. Nog logisch
ook, met 48 graden kun je de goudvissen direct serveren :-)

Het boek begint met de hele eenvoudige kazen zoals Panir, Kwark, Roomkaas
etc... Dan voor gevorderden: Cotswold, Tomme des Pyrenees, Feta, Caerphilly,
Goudse kaas, Edammer, Emmentaler etc... Kaas voor ver gevorderden (blauwe
kazen): Stilton, Camembert, Goudse blauwschimmel etc...

Groetjes,

Finn
 #5  
28.09.2007, 21:42
Danuta
On 28-09-2007 20:22, in article
63304$46fd4665$5469bf05$2016, "Finn" <finn>
wrote:

> Ja de koeling is geen probleem, een tweede koelkast die je wat hoger instelt
> is voldoende.
> Mijn probleem is eigenlijk de verwarming, de melk moet bijvoorbeeld eerst
> een uurtje op 35 graden celsius en daarna door verwarmen naar 48 graden
> celsius. Met gas zie ik dit niet zitten, ik heb al ge-experimenteerd met een
> aquarium- en waterbed verwarmingselement, helaas werkt dat niet. Nog logisch
> ook, met 48 graden kun je de goudvissen direct serveren :-)
> Het boek begint met de hele eenvoudige kazen zoals Panir, Kwark, Roomkaas
> etc... Dan voor gevorderden: Cotswold, Tomme des Pyrenees, Feta, Caerphilly,
> Goudse kaas, Edammer, Emmentaler etc... Kaas voor ver gevorderden (blauwe
> kazen): Stilton, Camembert, Goudse blauwschimmel etc...


Ik heb een dierencouveuse staan met een bijschakelbare tweede plaat (voor
sneller opwarmen) als ik deze plaat langer bijzet moet 48 graden geen prob
zijn, zonder de tweede plaat kan ik hem tot 36 graden laten komen, ook geen
prob dus, heeft dat ding ook weer een functie :))

Maar die 48 graden haal je ook met een bordenwarmer, ik heb hier een
bordenwarmer staan die gaat tot 60 graden (nagemeten) als je zoiets bij zou
kunnen regelen dan moet die 48 graden ook te halen zijn.....ik zal mijn
echtgenoot eens vragen zijn hoofd erover te buigen.....

Ik heb hier nog wat warmtepads liggen waar je normalerwijs een terrarium of
aquarium opzet, zal eens kijken wat voor temp die geven met een klein bakje
erop......

Of een lamp onder een roestvrijstalen plaatje, expirimenteren met het
wattage van de lamp om de goede temp te bereiken...tja ik heb in de loop van
de tijd nogal eens wat snelle noodoplossingen moeten verzinnen met mijn
dierenhobbies als het aankomt op temperaturen :))
 #6  
28.09.2007, 21:44
Danuta
On 28-09-2007 20:22, in article
63304$46fd4665$5469bf05$2016, "Finn" <finn>
wrote:

> Het boek begint met de hele eenvoudige kazen zoals Panir, Kwark, Roomkaas
> etc... Dan voor gevorderden: Cotswold, Tomme des Pyrenees, Feta, Caerphilly,
> Goudse kaas, Edammer, Emmentaler etc... Kaas voor ver gevorderden (blauwe
> kazen): Stilton, Camembert, Goudse blauwschimmel etc...


Dit is trouwens de webshop die ik gevonden had en waardoor mijn interesse
aangewakkerd werd, was eigenlijk op zoek naar vloeibare en poederglucose en
zag dus ook dit:
[..]
 #7  
28.09.2007, 21:49
Eelco de Lange
On 28/09/2007 20:22, Finn wrote:

> Kaas voor ver
> gevorderden (blauwe kazen): Stilton, Camembert, Goudse blauwschimmel etc...


Camembert is geen blauwe kaas maar je zult ongetwijfeld schimmelkazen
bedoelen?

Eelco
 #8  
28.09.2007, 22:06
Danuta
On 28-09-2007 20:49, in article 46fd4c6f$0$5094$ba4acef3,
"Eelco de Lange" <delange.VOORNAAM> wrote:

> On 28/09/2007 20:22, Finn wrote:
>> Kaas voor ver
>> gevorderden (blauwe kazen): Stilton, Camembert, Goudse blauwschimmel etc...

> Camembert is geen blauwe kaas maar je zult ongetwijfeld schimmelkazen
> bedoelen?


Ach....wat is een schimmeltje tussen vrienden :))
Veel mensen gruwen bij het idee van schimmel op kaas en werpen iedere kaas
weg bij de vertoning van een wit plekje....... :)
 #9  
28.09.2007, 22:15
Finn
> Of een lamp onder een roestvrijstalen plaatje, expirimenteren met het
> wattage van de lamp om de goede temp te bereiken...tja ik heb in de loop
> van
> de tijd nogal eens wat snelle noodoplossingen moeten verzinnen met mijn
> dierenhobbies als het aankomt op temperaturen :))


Hey!

Dank voor de tips, ik ga eens kijken naar zo'n bordenwarmer.

Zat zelf te denken aan een elektrische wekketel (gaat tot 100 graden). Maar
waar vind je nog zoiets?

Het punt is dat je nogal wat vermogen nodig hebt, gemiddeld heb je zo'n 10L
melk nodig voor een kilo kaas.

Ken je deze al? [..]

Zuivelverwerking ---> Professionele ketels. Zoiets dus, alleen dan zo'n 5000
Euro goedkoper ;-)

Groetjes,

Finn
 #10  
28.09.2007, 22:22
Danuta
On 28-09-2007 21:15, in article
8c3f7$46fd52e4$5469bf05$21912, "Finn" <finn>
wrote:

> Dank voor de tips, ik ga eens kijken naar zo'n bordenwarmer.
> Zat zelf te denken aan een elektrische wekketel (gaat tot 100 graden). Maar
> waar vind je nog zoiets?
> Het punt is dat je nogal wat vermogen nodig hebt, gemiddeld heb je zo'n 10L
> melk nodig voor een kilo kaas.
> Ken je deze al? [..]
> Zuivelverwerking ---> Professionele ketels. Zoiets dus, alleen dan zo'n 5000
> Euro goedkoper ;-)


Wauw, ook leuke dingen, maar weckketels zijn er nog wel hoor, kijk maar eens
hier :
[..]
c8d1f42b47bf1b60e1

De hoeveelheid van 10 liter moet geen probleem zijn en de prijzen zijn nog
te overzien.......
 #11  
28.09.2007, 22:25
Wim van Bemmel
Danuta schreef:

> Ach....wat is een schimmeltje tussen vrienden :))
> Veel mensen gruwen bij het idee van schimmel op kaas en werpen iedere kaas
> weg bij de vertoning van een wit plekje....... :)

ik gruw van het idee dat er een danuta aan mijn kaas heeft gezeten.....
 #12  
28.09.2007, 22:41
Finn
> Camembert is geen blauwe kaas maar je zult ongetwijfeld schimmelkazen
> bedoelen?
> Eelco


Hoi Eelco,

Klopt, je hebt helemaal gelijk.

Groet,

Finn
 #13  
28.09.2007, 23:10
Waldo Centini
Finn surprised us with

> Zat zelf te denken aan een elektrische wekketel (gaat tot 100 graden).
> Maar waar vind je nog zoiets?


In ieder geval sneller als je naar een weckketel zoekt.
 #14  
29.09.2007, 01:10
Finn
> In ieder geval sneller als je naar een weckketel zoekt.

Inderdaad, dank voor de correctie.

Eigenlijk wel een idioot woord.

Groet,

Finn.
 #15  
29.09.2007, 02:51
Euker Voorn
On Fri, 28 Sep 2007 11:47:23 +0200, Danuta <news> wrote:

>Is er iemand die hier zelf verschillende kazen maakt en heeft diegene
>misschien een tip aangaande aan te schaffen boeken?
>Ik heb er eentje gevonden die heet : Kaas je kaasje van Rademaker met
>schijnbaar uitleg en recepten..het is online dus ik kan het niet even
>inkijken en zou graag willen weten of het wat is......


Als ik kaas wil ga ik gewoon een paar dagen niet douchen, dan trek ik
mijn voorhuid naar beneden, et voila, hele klompen kopkaas, gratis en
voor niets!
Soortgelijke onderwerpen