Dark Light

Een mus die een nestje maakt tussen de dakpannen, een vleermuis die zicht verstopt in de spouwmuur of een zwaluw die een nestje maakt tegen de gevel: er leven meer dieren rondom jouw woning dan je waarschijnlijk gedacht had. En dit heeft een boel voordelen. Waarom mens en dier samen moeten blijven wonen, lees je hieronder in de blog.

Behouden van biodiversiteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze dieren zorgen ervoor dat de biodiversiteit wordt behouden. Veel mensen weten het niet, maar de biodiversiteit is enorm belangrijk. Biodiversiteit omvat namelijk alle levende wezens – planten, organismen, dieren, de mens – en dit zorgt ervoor dat de lucht schoon blijft, het water drinkbaar is en dat planten en dieren zich kunnen voortplanten. 

Bedreigde diersoorten

Maar, wat heeft de biodiversiteit dan te maken dat mens en dier onder een dak moeten blijven wonen? Zoals net al werd benoemd leven er meer dieren rondom jouw woning dan je had gedacht. Helaas zijn onder andere de vleermuis, zwaluw en mus bedreigde diersoorten. Dit komt onder andere doordat de huizen van tegenwoordig steeds beter geïsoleerd worden. Denk maar aan het isoleren van de spouwmuur en het dak. Dat is prettig voor de bewoner, maar heeft ook een keerzijde: het leefgebied van deze dieren gaat verloren. Waar vleermuizen eerder in de spouwmuur leefden en mussen tussen de dakpannen, is dat nu langzamerhand verleden tijd.

Leefgebieden gaan verloren

Je zult nu vast denken: deze dieren kunnen toch ergens anders heen? Helaas is dat niet zo makkelijk. Nederland wordt volgebouwd met huizen en gebouwen. Grasvelden en bossen worden omgetoverd tot nieuwbouwwijken. Met als gevolg: het leefgebied van planten en dieren gaat verloren. Het is dus wel van degelijk belang dat mens en dier onder een dak kunnen leven, om de biodiversiteit te behouden.

Natuurinclusief bouwen

Gelukkig zijn er problemen om opgelost te worden, en zo ook deze. Er bestaat namelijk zoiets als natuurinclusief bouwen. Dit is een manier van bouwen waarbij de biodiversiteit wordt behouden. Bij natuurinclusief bouwen worden bijvoorbeeld vleermuistillen in de wijk geplaatst, huismusverblijfplaatsen in de gevel gemetseld, net als zwaluwverblijfplaatsen. Dankzij deze oplossing kunnen de bedreigde diersoorten gewoon doorleven zoals ze gewend waren, terwijl er in de tussentijd nieuwe huizen kunnen worden gebouwd. Daarnaast valt ook het aanleggen van groene parken, groene tuinen, groene gevels én daken onder het begrip ‘natuurinclusief bouwen’. Alles om de aardbol een handje te helpen.

Related Posts