Dark Light

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe auto komt er een hoop op je af. Heb je je oog laten vallen op een tweedehands wagen? Dan wil je vast weten wat de belangrijkste dingen zijn om op te letten, zoals op tijd een nieuwe autoverzekering afsluiten. Met deze checklist zie je niets over het hoofd.

Het papierwerk

 1. Zorg dat je na je aanschaf een tenaamstellingsverslag van de verkoper krijgt. Hier staat een 4-cijferige meldcode in die je nodig hebt voor het aanvragen van je autoverzekering. In het verslag vind je ook een 5-cijferige code. Hiermee kun je de auto op jouw naam zetten. Check dus goed of je beide codes hebt gekregen.
 2. Regel daarna zo snel mogelijk een passende autoverzekering. Vergelijk online en let daarbij niet alleen op de premie maar ook op de dekking. De verzekering moet ingaan op de dag dat de wagen op jouw naam staat.
 3. Check of de verkoper je een volledig kentekenbewijs heeft gegeven. Dit moet uit 3 delen bestaan: Ia, Ib en II.
 4. Controleer of de informatie die in deel Ia staat overeenkomt met de informatie van de auto. Zoals de kleur van de auto en het chassisnummer.
 5. Vraag de verkoper naar zijn legitimatiebewijs en check of deze gegevens vermeld staan op deel Ib van het kentekenbewijs. Als dit niet zo is, dan is de verkoper niet de eigenaar van de auto en kan het voertuig gestolen zijn.
 6. Lees het laatste APK-keuringsrapport van de auto en check de geldigheidsdatum. Neem ook het onderhoudsboekje door en vergelijk de kilometerstand met de kilometerstand van de laatste beurt. Zo zie je of de auto goed onderhouden is en bij welke garage dit gebeurd is.

Auto checken

 1. Maak bij serieuze interesse overdag een afspraak met de verkoper. Bij daglicht kun je mogelijke mankementen, zoals lakschade, eerder opmerken.
 2. Controleer bij de verkoper of er wat mankeert aan de auto en noteer eventuele gebreken in de verkoopovereenkomst.
 3. Check of de uitlaat gekke geluiden maakt en of er een blauwe walm vrijkomt.
 4. Check of de verlichting, de verwarming, de airco, de richtingaanwijzers en de ruitenwissers het doen. Controleer ook of de radio, de navigatie en andere ingebouwde functies werken.
 5. Check het profiel van de banden en het reservewiel, dit moet minstens 2 mm zijn.
 6. Test de schokdempers.
 7. Controleer de olie, rem- en koelvloeistof.
 8. Controleer of je met de auto- én de reservesleutel de sloten en kofferbak kunt openmaken. Let op: zorg dat je bij de sleuteloverdracht beide sleutels hebt ontvangen. Als de eigenaar je de reservesleutel later wil sturen, ga hier dan nooit mee akkoord.

Tot slot: maak altijd een proefrit met de auto! Laat je niet onder druk zetten door de verkoper. Een goede beslissing maken kost tijd. Controleer op je gemak de auto en maak proefritten met meerdere auto’s als je dat wil. Om er zeker van te zijn dat het voertuig niks mankeert, kun je de auto laten keuren door een vakgarage in de buurt.

Related Posts