Dark Light

Spannend, je eerste eigen brommer. Je verheugt je er vast al helemaal op om lekker rond te toeren en een stuk sneller op je bestemming aan te komen dan met de fiets. Maar voordat je op de brommer stapt zijn er een aantal dingen, die je moet regelen en absoluut niet moet vergeten. Zodat jij veilig op pad kunt en geen belangrijke dingen vergeet, hebben we een checklist voor je opgesteld.

1. Koop een goede helm

Het dragen van een helm is verplicht. Zorg dus dat je een goede helm aanschaft, die je ook daadwerkelijk bescherming biedt. Je kunt misschien wel ergens een goedkoop ding op de kop tikken, maar voldoet deze ook aan alle eisen? Je hoopt natuurlijk niet dat dit gebeurt, maar je kunt zomaar in een ongeluk betrokken raken. Val je op je hoofd, kan er ernstig letsel ontstaan. De juiste helm kan je hiervoor behoeden. 

Check dus of de helm een keurmerk heeft, zodat je zeker weet dat de helm grondig getest en veilig bevonden is. Ook is het belangrijk om de juiste maat te kopen. Is de helm te ruim, zal deze minder bescherming bieden. Een te kleine helm zit niet lekker en zit waarschijnlijk ook niet goed op je hoofd. Om te weten welke maat de juiste is, kun je de helm opzetten en je hoofd even goed bewegen. Blijft de helm op zijn plek en zit die niet te strak? Dan heb je de juiste maat te pakken. Zit de helm ook lekker? Het is belangrijk dat je jouw hoofd normaal kunt bewegen. Dit is ook wel zo veilig in het verkeer. 

2. Koop beschermende en opvallende kleding

Vaak zijn brommers donker gekleurd en voor auto’s moeilijk te herkennen bij donker of slecht weer. Daarom is het belangrijk dat je goed opvalt. Koop reflecterende kleding of zorg dat je reflectoren aan je lichaam bevestigd. Op deze manier verklein je de kans, om over het hoofd te worden gezien en vergroot je je eigen veiligheid. Ook is het belangrijk om beschermende kleding te dragen, zodat je jezelf extra beschermd voor het geval dat je ten val komt. 

3. Sluit de juiste verzekeringen af 

Het is niet alleen verstandig, maar zelfs verplicht: je brommer verzekeren. Iedereen die in het bezit is van een brommer moet een WA-verzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Wil je ook je eigen brommer tegen bijv. schade of diefstal verzekeren, kun je daarnaast een All Risk verzekering afsluiten. Neem eens een kijkje op de site van InShared om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. 

4. Wees op de hoogte van de verkeersregels

Misschien heb je net je brommerrijbewijs gehaald en zitten alle verkeersregels nog goed in je geheugen. Is dit al wat langer geleden of heb je wel je autorijbewijs, maar ben je niet op de hoogte van alle specifieke regels voor de brommer, is het verstandig om de regels nog even door te nemen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat. 

5. Zet het kenteken op je naam 

Een brommer heeft een kenteken, die je op jouw naam moet laten zetten. Dit kost ongeveer een tientje en is belangrijk om te regelen voordat je met de brommer op pad gaat. Dit is om te voorkomen dat brommers te hard gaan en om de diefstal terug te dringen. Ook is het voor de RWD makkelijker om te controleren of jouw voertuig is verzekerd. 

Related Posts