Dark Light

Zeker wanneer je wat ouder wordt is het belangrijk om je in je eigen woning altijd veilig te voelen, en er comfortabel te kunnen leven. In de loop der jaren kun je tegen steeds meer punten aanlopen die dat een beetje moeilijker maken. Gelukkig is er voor vrijwel ieder probleem ook een oplossing te bedenken, zodat bijna iedere woning zodanig kan worden aangepast dat er tot op hoge leeftijd prettig in kan worden gewoond.

Waar liggen de knelpunten?

Om te kunnen bepalen waar precies de problemen zitten, is het belangrijk om deze zelf goed in kaart te brengen. De makkelijkste manier om dat te doen is door gedurende minimaal een week op verschillende plekken in huis pen en papier neer te leggen. Iedere keer wanneer je ergens tegenaan loopt, figuurlijk gesproken, noteer je dat. Iedere keer dat iets moeilijk gaat, niet veilig aanvoelt of simpelweg niet goed lukt, maak je daar een notitie van. Wees eerlijk tegen jezelf, en schrijf echt alles op. Alleen zo krijg je een eerlijk beeld van de huidige en eventuele te verwachten knelpunten binnen je woning, en kun je per probleem op zoek gaan naar de juiste oplossing.

Je zal al snel zien dat dit in veel gevallen gemakkelijk is dan je vooraf had gedacht. Heb je bijvoorbeeld iedere keer moeite met de trap? Dan is dit op te lossen door een traplift te laten plaatsen. Dat gaat gemakkelijker dan je denkt, en kan op vrijwel iedere bestaande trap. Met een traplift hoef je de trap nooit meer op te lopen, als je dat niet wilt of kunt, en kom je toch snel en veilig boven en beneden. Meer informatie is hier te vinden: handicare-trapliften.nl.

Wat kun je eraan doen?

Ook andere zaken waar je tegenaan bent gelopen vallen vaak door een relatief kleine aanpassing snel op te lossen. Kom je bijvoorbeeld met moeite van het toilet af, dan kan een verhoogde toiletpot, eventueel in combinatie met een beugel langs de muur, een groot verschil maken. Dit soort beugels kunnen ook de badkamer veiliger maken, en ervoor zorgen dat je je altijd ergens aan beet kan houden wanneer je je bad of douche in stapt. Deze kunnen vaak overigens ook zo aangepast worden dat je geen hoge stap meer hoeft te nemen, nog iets dat vaak voor oncomfortabele situaties zorgt.

Door een duidelijke lijst met knelpunten te maken, en per punt op zoek te gaan naar een oplossing, zal je zien dat je je woning een stuk gemakkelijker aan je mogelijkheden aan kunt passen dan je denkt. Zo kun je er snel weer veilig en comfortabel in gaan wonen, want willen we dat niet allemaal?

Related Posts