Dark Light

Als je in Nederland iets koopt, dan betaal je altijd belasting over een product of dienst. Wanneer je een nieuwe of ingevoerde auto aanschaft, dien je ook belasting te betalen. Naast de reguliere belasting over de auto betaal je een eenmalige vorm van belasting gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. Deze vorm van belasting heet Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, afgekort BPM. De hoogte van de BPM kun je vinden bij de autodealer of kun je zelf berekenen wanneer je een auto in wil voeren.

Auto in Nederland aanschaffen

Het betalen van zowel BPM als belasting is afhankelijk van de auto die je aanschaft. Als je een tweedehands auto in Nederland aanschaft, dan hoef je geen BPM te betalen. Je hoeft ook geen BTW te betalen als je in Nederland een tweedehands auto koopt bij een particulier, dat betaal je alleen bij een dealer. Een uitzondering bij tweedehandse auto’s is wanneer je een zakelijke auto laat ombouwen of zelf gaat ombouwen tot camper. De BPM is nooit betaald omdat de auto zakelijk is gekocht. Je moet dan zelf een BPM-berekening sturen en betalen. Je betaalt in Nederland ook BPM als je een nieuwe auto bij de dealer koopt die daarvoor in aanmerking komt. Elektrische auto’s zijn namelijk vaak vrijgesteld van BPM. Wanneer je een auto buiten Nederland koopt dien je ook BPM te betalen, tenzij het dus om een elektrische auto gaat. Een hybride auto valt niet onder de uitzondering, de auto moet dan wel volledig elektrisch zijn. 

BPM (laten) berekenen

Wanneer je een nieuwe auto koopt dien je het hele BPM-bedrag te betalen. Dit kan bij de autodealer worden uitgerekend. In alle andere situaties zul je moeten uitrekenen wat het BPM-bedrag is. Wanneer de auto niet nieuw is, betaal je het resterende BPM-bedrag gebaseerd op de leeftijd van de auto op het moment dat je de auto aangeschaft hebt. Op de website van de belastingdienst vind je een rekentabel, daar kun je de gegevens van je auto invullen. De hoogte van de BPM in de tabel is afhankelijk van het type auto dat je hebt. Het BPM-bedrag verschilt bij dieselauto’s en benzineauto’s. Ook de CO2-uitstoot bepaalt de hoogte van een BPM-bedrag. De leeftijd van de auto heeft het meeste invloed op het te betalen bedrag. Elk jaar dat je auto ouder wordt, wordt het BPM-bedrag lager. Als je dus een auto van 2 jaar oud laat importeren betaal je meer BPM dan een auto van 10 jaar oud. Wanneer je liever iemand anders de BPM laat berekenen, dan kun je de BPM laten berekenen door Dasimport. Autobedrijf Dasimport kan de BPM berekenen voor Nederlandse auto’s, maar ook voor geïmporteerde auto’s.

Related Posts